torsdag 20 februari 2014

Varför är LFC sämre på bortaplan?

Igår presenterade jag en massa statistik från den här säsongen. En av de saker som statistiken tydligt visar är att LFC är betydligt bättre på hemmaplan. Vi är ligans näst bästa hemmalag men bara sjätte bästa bortalag. Hur kommer det här sig?
En del av förklaringen kan ju vara så enkel att vi redan mött 7 av de 10 bäst placerade lagen borta. Medan vi har kvar 5 topp 10 lag att möta hemma. Risken är ju överhängande att Manchester City, Chelsea och ligans bästa bortalag Tottenham drar ner vår fina hemmastatistik en del. Jag vill dock påstå att det är långt ifrån hela förklaringen.
0,92 försvarsmisstag i snitt på hemmaplan, mot 1,46 på bortaplan. Är en väldigt stor skillnad, man kan här inte se nån skillnad i att vi gör fler misstag mot topplagen borta. Vi släpper in 0,69 mål per match hemma mot 1,77 mål på bortaplan. Kollar man närmare på vilka lag vi släppt in två eller fler mål mot borta så är det Arsenal, Chelsea, Manchester City, Everton, Fulham, Stoke och Hull. Alltså inte bara mot topplagen.
Statistiken säger också att vi skapar färre chanser på bortaplan. 9,15 chanser per match är siffran på bortaplan, mot 16,54 på hemmaplan.

Vad kan det då finnas för mer förklaringar till den stora skillnaden hemma mot borta? För mig handlar det framförallt om dålig fokusering på uppgiften. Förlusterna mot Arsenal, City och Chelsea är inte mycket att säga om, men övriga poängtapp tycker jag alla handlar om dåligt fokus. Vi gör enkla misstag i markeringsspelet, förlorar mer närkamper och visar upp ett mycket sämre passningsspel. I matcherna mot Hull och West Bromwich så var vår passningsprocent till rätt adress i sista tredjedelen av planen mycket lägre än vanligt. Mot Hull 65% till rätt adress och mot WBA 56%, att jämföra med vårt snitt på 72% borta totalt sett. När man tappar boll så ofta i anfallsspelet så bjuder man motståndarna på fler kontringslägen och gör även att vi såklart kommer till färre chanser framåt också.
Om det handlar om dåligt fokus måste man ju ställa sig frågan vad det beror på? Det är svårt att svara på den frågan utan att följa lagets hela uppladdning och vara med i omklädningsrummet innan match. Jag tror dock att det dels handlar om en avsaknad av vinnarkultur i laget. Vi har inte varit ett lag som vunnit match efter match på väldigt många år. När vi gjort en eller två riktiga topp prestationer är det som att självförtroendet blir för stort och att vi då tappar fokus. I stora lag med stora framgångar är det mer en känsla av att vinna och spela bra är standard, det är inget man får hybris av. Rodgers strör ofta superlativ över spelarna och det gäller ju först och främst att få spelarna att känna att de är så bra att vi kan slå alla lag. Det handlar nu bara mer om att alla ska
Det finns flera spelare som jag tycker är bra exempel på detta. I takt med framgångarna Raheem Sterling och Daniel Sturridge haft, så har man kunnat se hur självförtroendet växt så mycket att de börjar tappa lite i fokus och respekt för motståndet. Sterling dribblar allt mer och släpper inte bollen i rätt lägen. Sturridge såg faktiskt lite nonchalant ut i avslutningslägen och i bollbehandlingen mot Arsenal senast. Han brände tre frilägen där jag tyckte han gjorde det lite för svårt för sig. Något man ofta gör när man börjar bli för självsäker.
Daniel Agger kan vara helt dominant på planen, med fantastiska brytningar, säkert huvudspel och väldigt bra passningsspel. Men alltför ofta tappar han koncentrationen någon gång under en match och tappar markering på sin kille i en omställning eller på en fast situation. Vilket kostat oss många baklängesmål och poäng. Kolo Touré har gjort ett par misstag på slutet som också får räknas in på kontot slarv och ofokusering.

Jag har tidigare också nämnt att jag skulle önska mer av Gerrard i de här lägena. Han har ju blivit känd som de stora matchernas man, o kanske ligger det något i det att han inte hittar 100% motivation och tändning i bortamatcher mot t.ex. Hull. Gerrard är ju vår kapten som leder laget och han sätter såklart en stor prägel på hela lagets insats med sin egen inställning. Jag tycker det känns lite illavarslande att tre av våra största ledargestalter(SG, DA, KT) i laget enligt min mening brister på en av de delar där de verkligen ska gå i bräschen.

En annan förklaring till vår dåliga bortastatistik kan vara våra tunna trupp. Vår startelva är jämfört med alla lag i Premier League väldigt stark. Med alla skadefria så finns det även alternativ i både backlinje( i alla fall mittbackar) och på mittfältet som håller en relativt hög nivå. Framåt har vi dock en väldigt tunn trupp. Just nu har vi inga skador på våra offensiva spelare, ändå tycks inte B.R se sig ha några alternativ som kan komma in och göra skillnad. Han har de senaste två matcherna i jakt på seger/kvittering endast gjort ett offensivt byte. Det var Teixeira som fick hoppa in som debutant mot Fulham borta.
Jag ser det som en stor brist att inte ha fler offensiva förstärkningar på bänken.
Moses, Aspas, Ibe, Teixeira och Alberto är de fem spelare som står närmast startelvan på de offensiva positionerna. Jämför det med övriga topplags bänk så ser vi en enorm skillnad.
Chelsea: Torres, Oscar, Salah, Schurrle satt på bänken i förra matchen...
Man City: Jovetic, Dzeko, Nasri satt på bänken senast mot Barca. Aguero skadad.
Arsenal: Giroud, Podolski, Gnabry på bänken mot Bayern. Bendtner och Walcott skadade
Tottenham: Soldado, Eriksen, Chadli och Townsend på bänken senast.

Det som också oroar mig lite, är att ingen av de offensiva spelarna fått mycket till matchträning efter jul. Skulle nån av våra forwards gå sönder, så kommer ju ersättarna troligen behöva flera matcher innan de hittar formen. Man kan ju inte begära att de går in i toppform efter så lång tid i källaren...
Tänker man långsiktigt så bygger vi ju inte upp bredd för Europaspel nästa år heller. Om vi skulle nå CL:spel nästa år så innebär ju det fler matcher av tuffaste motstånd som kommer slita mer på startelvan, vi kommer helt klart då att behöva en bred trupp av kvalitetsspelare. Ingen av de offensiva spelarna i truppen utanför startelvan har ju utvecklats eller kommit närmare en startplats i år. Det är de utlånade spelarna som möjligtvis kommit närmare startelvan. Suso och Borini har gjort det bra i sina respektive klubbar och även Assaidi har höjt sig en del. Suso är väl den som jag ser skulle kunna vara en förstärkning nästa år. Övriga tycker jag inte är redo för ett CL lag. Vi kommer således nog behöva förstärka rejält på de offensiva platserna om vi ska ha ett slagkraftigt lag som orkar med både liga och CL spel.





Inga kommentarer: