onsdag 19 februari 2014

Lite statistik

Abstinensen efter match börjar bli påtaglig, i ett försök att få tiden att gå har jag sammanställt lite statistik från säsongen så här långt.

Målvakterna i PL:



Simon Mignolet har gjort en mycket bra första säsong i LFC, han rankas tvåa i ligan enligt Premier Leagues officiella hemsidas sammanställning. De använder ett index som baseras på bl.a insläppta mål per skott mot sig. Man kan se att Mignolet är bäst i ligan på hemmaplan, men klart sämre på bortaplan. Vilket såklart hänger ihop med lagets statistik hemma vs borta. Mer om det senare...

Skytteligor

När det gäller skytteliga statistiken ligger vi väldigt bra till:
På listan över försvarsspelarnas målfarlighet så ligger Martin Skrtel tvåa. Vem hade tippat det före säsongen?

Försvarare


Mittfältare


Gerrard har gjort flest mål per match av alla mittfältare i ligan. 5 av de 7 han gjort är dock straffmål.

Totala Skytteligan i PL


Liverpool har alltså både ettan och tvåan i skytteligan. Tillsammans har Suarez och Sturridge
gjort fler mål än vad hela Tottenham, Everton och 13 lag till i ligan orkat med. Trots att båda killarna har varit skadade/avstängda ett gäng matcher var. Minst sagt imponerande!

Assistligan



Steven Gerrard i topp och Luis Suarez trea. Vi dominerar alltså även den här listan. Suarez 23 mål och 9 assists är ett fantastiskt facit med 12 matcher kvar att spela. Här kan också läggas till de 2 straffar som Suarez fixat under säsongen.

Nyckelpassningar


Här har vi tre spelare med på listan. Hazard leder, men Suarez är inte långt efter. Vi har alltså flera spelare som är bra på att slå den avgörande passningen. Coutinho är strax utanför topplistan med 37 st nyckelpassningar.


Hemmastatistik



Bortastatistik

Statistiken visar tydligt att vi är ett mycket bättre hemmalag än bortalag så här långt in på säsongen. Vi har dock mött alla topp tre lagen borta så här långt, medan vi har kvar både Chelsea och City hemma. Vi ska också möta Tottenham hemma som hittills varit det klart bästa bortalaget i serien.


Vårt försvarsspel

Det är tydlig skillnad på statistiken hemma mot bortaplan. Det räcker ju med att bara se siffran på antal mål vi släpper in i snitt på bortaplan 1,77, så förstår man att vi har problem med försvarsspelet på bortaplan. Vi gör också väldigt mycket mer misstag i defensiven på bortaplan, vilket såklart bidrar till de många insläppta målen.



Här är lite mer fakta kring Liverpool

Liverpool 
...gör mål borta i 92% av sina matcher
...gör första målet i 74% av sina matcher.
...s brasse Coutinho är en av de skottvilligaste i ligan. Bara Suarez(5,9) och Aguero(4,1) tar mer skott per match än Philippe Coutinho (3,9) den här säsongen. Coutinho har dock bara gjort tre mål på 59 skott.
...ligger på delad tredje plats i fairplay ligan. 37 gula kort och noll röda har det blivit så här långt.
...skapar i snitt 16,54 chanser per match på hemmaplan
...skapar 9,15 chanser per match i snitt på bortaplan
...snittsiffran på antal mål vi gör hemma per match är 2,92.
....snittar 2,15 mål per match borta.
...har gjort flest mål på fasta situationer i ligan 22st.




I morgon kommer en mer djuplodande analys på försvarspelet borta/hemma.




Inga kommentarer: