tisdag 4 februari 2014

Taktik mot Arsenal del 1: Försvarsspel

På lördag väntar Arsenal hemma på Anfield. En stor utmaning mot ett lag som imponerat under säsongen. Hur ska vi lägga upp taktiken? Jag har scoutat lite och hittat några nycklar till seger.

Arteta-Özil-Cazorla

Tittar man lite närmare på Arsenals uppspel så väljer de allt som oftast att spela via Arteta. Mittbackarna slår nästan aldrig något längre pass utan försöker alltid nå Arteta som kommer ner och möter bollhållaren. Kan vi ligga väldigt tätt på Arteta och skära av möjligheten för honom att sköta uppspelen kan vi tvinga mittbackarna att slå lite längre bollar, vilket de inte är direkt bra på. Arteta försöker i sin tur alltid nå i första hand Mesut Özil. Tittar man på lite närmare på uppspelsstatistiken så slog Arteta hela 31 passningar till Mesut Özil i matchen mot Crystal Palace senast, vilket var överlägset vanligaste kombinationen i matchen. 

Mesut Özil har på slutet visat väldigt bra form och är kanske deras största hot offensivt just nu. 
Det gäller att vi inte låter Özil få för mycket utrymme att manövrera på vår planhalva. Jag skulle vilja att vi spelar Henderson som offensiv mittfältare, han är snabb och duktig på att snabbt komma in i press på bollhållaren. Hendo skulle säkert kunna ligga så tätt på Arteta  att han tvingas spela tillbaka bollen mot backlinje eller målvakt igen. Givetvis blir det svårt att skära av Özils medverkan i uppspelen helt, men med Allen bredvid Gerrard tror jag vi kan stoppa en hel del av hans medverkan i spelet. Allen är väldigt bra i positionsspelet och kvick i fötterna, så han bör kunna neutralisera Özil så pass att vi får bättre grepp på mittfältet. Tyvärr är det inte så enkelt att det bara är Özil som är kreativ och farlig framåt. Även Cazorla är en väldigt kreativ mittfältare som får många uppspel på sig.

Gerrard måste också se till att ligga rätt i positionerna för att inte ge Cazorla för mycket utrymme att briljera. Det som är tydligt när man studerar båda bilderna är att både Cazorla och Özil opererar väldigt centralt. 

Överbelasta centralt

Överhuvudtaget så är Arsenal ett väldigt centralt spelande lag. Här är en översikt över Spelarnas genomsnittsposition i matchen mot Crystal Palace. Arsenals spelare är vita. 
Offensiva spelarna är väldigt centralt belägna. Det är bara ytterbackarna som breddar ordentligt.

Om Arsenal kommer med en sån här central uppställning tycker jag det bästa vore att spela med en 3 backslinje, men vi har ju inte så många mittbackar att tillgå just nu och att ändra spelsystem i en så här viktig match känns inte heller klockrent. Vårt manskap måste dock täta till mitten ordentligt. Ytterbackarna kan dra sig lite in mot mitten så att våra mittbackar kan våga ta ett steg upp för att sätta press centralt. Viktigt är också att Sterling och Sturridge/Suarez tar en lite mer central försvarsposition när Arsenal startar sina uppspel, så att de också krymper ytorna för uppspel i mitten.


Nästa del handlar om hur vi ska lyckas offensivt...



2 kommentarer:

BE Resor sa...

Intressant taktik för försvarsspelet. Ska bli spännande o se på lördag hur de går, och hur dom lägger upp det!

Grobbelarenheldel sa...

Ja det blir verkligen intressant. Kommer de att spela med hög press, som mot Tottenham borta eller ett mer positionsinriktat försvarsspel som mot Everton, där de lät Everton få stor del av bollinnehavet? Hoppas på det första alternativet...