måndag 10 februari 2014

Joe "Wales Xavi" Allen

Många är vi som hade hoppats på en riktigt bra mittfältsvärvning i januari. Chelsea slog till med Matic, Man U köpte Mata, vi med en tunn trupp och Lucas skadad lyckades inte landa någon spelare alls i januari. Vi får helt enkelt försöka nå topp 4 med de spelare vi har i truppen. Flera spelare har tagit stora kliv i år. Henderson, Sterling och Flanagan är spelare som verkligen höjt sig och visat att de kan bidra med mycket i vår jakt på en CL plats. En spelare som jag tror vi har ett riktigt stort sparkapital i är Joe Allen.

Joe Allen var en av Brendan Rodgers viktigaste spelare för Swansea säsongen 11/12. Det var också en av de första spelarna han såg till att värva som nybliven Liverpool manager. I Swansea hade Joe Allen en ganska fri roll som box-till-box mittfältare bredvid Leon Britton i en 4-2-3-1 uppställning. Leon Britton tog det stora ansvaret i defensiven och Allen hade fria tyglar att följa med upp i offensiven när läge uppstod. Joe Allen var helt klart en av lagets bästa spelare och bidrog med mycket både i defensiven som i offensiven. Han visade i match efter match ett utomordentligt passningsspel som i högsta grad bidrog till att Swansea kunde föra matcherna med ett högt bollinnehav. Något som är en nyckel i Rodgers fotbollsfilosofi. Här är en överblick över Allens agerande i en match för Swansea mot Blackburn säsongen 11/12. Alla blå pilarna visar alla lyckade passningar, den gula pilen är Allens assist till Sigurdssons 1-0 mål.

Tyvärr har vi inte fått se lika mycket av Allens dominanta mittfältsspel i Liverpool FC. Allen har varit väldigt skadedrabbad under sin tid i LFC. Första säsongen drog han på sig en jobbig axelskada efter en väldigt lovande försäsong. Axelskadan hämmade honom under en längre tid och tvingade till sist honom till en operation på vårkanten. Vi hann bara se glimtar av Allens storhet innan axelskadan förstörde hans säsong. Trots att vi torskade mot Arsenal och kryssade mot Manchester City hemma  stack Allens insats i de matcherna ut lite extra. 
Statistik är ju bara statistik, men tittar man på mängden blå pilar mot röda så ser man att Allens passningsspel är något extra. Det är inte bara korta pilar utan också många längre passningar till rätt adress.
Yaya Touré erkände efter matchen mot Liverpool "It´s the hardest game I´ve played in since i´ve been in England" med hänvisning till mittfälts bataljen han utkämpade mot framförallt Allen. Sin ringa längd till trots är Allen nämligen både stark i kroppen och en bra närkampsspelare. Han är framförallt duktig på att läsa spelet så att han kan kommer in rätt i närkamperna.

Den här säsongen har också förstörts en del av skador. Efter en väldigt lovande försäsong, där Allen fick mycket beröm drog han på sig en hamstring skada i slutet på augusti som höll honom borta från fotbollen till slutet av oktober. I november och december kämpade han sig tillbaka in i startelvan igen. I matchen borta mot Tottenham spelade Joe tillsammans med Lucas Leiva och Jordan Henderson  på mittfältet. Mycket tack vare Joe och Jordan pressade LFC sönder Spurs och vann matchen med hela 0-5. Lucas tog det stora defensiva ansvaret och Joe Allen kunde därför utan rädsla ta ett steg upp i banan för att följa med i anfall och starta presspelet tidigt. En roll liknande den han hade i Swansea bredvid Britton. Bilden visar vilka stora ytor Allen opererade på medan Leiva höll sig på defensivt mittfält mest hela tiden.

Rodgers efter matchen: 
"I thougt both Jordan and Joe Allen were brilliant, in how they pressed the ball," 
"Joe is an outstanding player and as time goes on at Liverpool, he will really show that. He´s a big talent; because he doesn´t get the goals, he´s more at technician and dynamic. 
"He´ll get maybe six or seven goals a season. But his influence on the team to retain the ball is so important. He and Jordan were excellent.
Tyvärr drog Allen på sig en ny skada i december, vilken höll honom på skadelistan ända fram till slutet av Januari. Kan Allen hålla sig skadefri resten av säsongen är jag övertygad om att han kan blomma ut till en av våra bästa mittfältare under våren. Han har i alla fall kapaciteten till det. Framförallt om han får rollen bredvid ett uttalat ankare, som Lucas eller Gerrard, där tror jag vi får ut mest av honom.

Det här videoklippet från landslagsmatchen mellan Wales och Finland 17 november 2013 visar tydligt Joe Allens kvaliteter. Klippet visar alla händelser Joe Allen var inblandad i under matchen.


Vill rikta ett stort tack till Samira Kumar som både inspirerat till det här inlägget och låtit mig få använda bilder och fakta från den här artikeln:http://anfieldindex.com/7434/joe-welsh-xavi-allen-solution-lfcs-midfield-problems.html
Ni kan följa Samira på twitter: @Samirak93

Inga kommentarer: